Door Lisette Kotte-Ketelaar, Wonderwissel
Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein blond meisje naar de basisschool ging. Momenten van het spelen op het schoolplein kan ik nog zo op mijn netvlies voor me zien. In de zandbak, op het klimrek en de eerste momenten van groep 3 met de eerste woordjes die aan de lijn in de klas hingen. Maar ik weet ook dat ik heel veel moeite had met de start op de basisschool. Dat is heel rustig opgebouwd met een hele lieve juf, maar afscheid nemen was voor mij ontzettend moeilijk. Daar kom ik verder in het artikel op terug.
Daarnaast heb ik leuke herinneringen aan mijn jeugd: aan die vakantie in Frankrijk op de camping met een bruggetje over het zwembad, dat ’s avonds heel mooi verlicht was. In de file in de snikhete zon in Frankrijk op de snelweg, waar we uren stilstonden, op weg naar onze vakantiebestemming. Dat was toen niet leuk natuurlijk, maar achteraf wel een leuke herinnering en dat staat in mijn geheugen gegrift. Of die leuke uitjes naar de attractieparken en dierentuinen. Zomaar een greep uit mijn fijne jeugdherinneringen.
Mijn start op deze aarde was anders. Als ieniemini baby’tje kwam ik op deze aarde. Nog geen 2 kilo was ik. Een korte couveusetijd volgde voor mij. Gescheiden van mijn papa en mama. Je kunt je zo voorstellen dat je als net geboren baby totaal hulpeloos bent en dat deze patronen een diepe imprint achterlaten op jou en in jouw systeem. De verbinding met je papa en mama kan zo beschadigd raken en tot bepaald gedrag leiden.
Veel van jouw herinneringen weet je nog. Leuke momenten, leuke uitjes, vakanties, herinneringen van de basisschool of middelbare school. Tradities die je vroeger met je gezin deed. En natuurlijk maakt iedereen ook minder fijne herinneringen mee in zijn of haar leven. Overlijden van dierbare personen, ziektes of misschien bepaalde angsten die je hebt ontwikkeld. En dus ook je geboorte kan een minder fijne wending hebben gekregen, waardoor jij dit levenslang bij je draagt. De meeste van ons zijn geboren met allerlei invloeden.
Kun jij je bijvoorbeeld herinneren hoe jouw geboorte was? Hoe je je daarna voelde? En hoe je je periode als klein kindje daarna hebt ervaren. Wat er allemaal gebeurde? Je eerste dag op de basisschool? Ook al kun je deze gevoelens vaak niet meer bewust voelen. Ons onderbewuste weet precies wat je gevoeld hebt. En kan hetzelfde gevoel weer oproepen. In mijn geval ben ik alleen gelaten en kan ieder moment daarna dat gelijk staat aan dat alleen laten, direct die angstige gevoelens oproepen.
Het roept direct dat gevoel op bij het kindje dat mama weg is en een baby kan niet bedenken dat mama weer terug zal komen. Dit zijn hele angstige gevoelens. Dus een afscheid voor even kan voor een kindje weer gevoelens oproepen van het eerder ontstane trauma. Dat is de reden dat de start op de basisschool voor mij zo moeilijk is geweest. Onbewust ging ik direct terug naar dat gevoel dat ik had als baby. Kun je dat voorkomen? Nee! Kun je dat helen? Ja! Zodat je die gevoelens niet meer hebt en je vrij bent van die blokkade.
Want die patronen kunnen je belemmeren in je dagelijks leven. Ondanks dat gedrag daarbij altijd logisch is, als je terug redeneert. Maar wat we met ons gezonde verstand weten, kunnen we daarmee niet altijd oplossen.
Iemand die lang heeft vastgezeten in het geboortekanaal, kan het moeilijk hebben zijn eigen weg te vinden in het leven, maar ook claustrofobisch zijn. In een lift staan, kan voor deze persoon op latere leeftijd een ontzettende angst oproepen. Dit komt omdat deze persoon vanuit het onderbewuste direct getriggerd wordt naar dat gevoel bij de geboorte.
Je onderbewuste is eigenlijk een soort harde schijf van jouw systeem. Net als de harde schijf van je laptop of computer. Alles wordt er opgeslagen. En sommige dingen kun je gemakkelijk en snel terugvinden. Maar bij andere dingen weet je over een jaar niet meer wat je hebt opgeslagen. Precies hetzelfde werkt het met je herinneringen. Ook als je het niet meer weet, kun je vanuit je onderbewuste dezelfde (positieve of negatieve) emoties weer voelen. Bij negatieve emoties is het dan van belang om deze te helen. Want dit bepaalt jouw gedrag en jouw gevoel.
Dit kan eenvoudig door op het onderbewuste te werken. Ik werk daarbij met methodes als NEI (Neuro Emotionele Integratie), waarbij ik met een biotensor uittest waar de kern van jouw gedrag vandaan komt en met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), een praktische methode om jouw gedrag te veranderen en emoties te helen.
Ik help aankomende moeders en stellen, zwangere vrouwen of moeders met een baby om hun trauma te verwerken. Want ook na een heftige geboorte van je eigen kindje kun je met allerlei emoties en schuldgevoelens worstelen.
Of door voorafgaand aan een zwangerschap te helen door pijnlijke of heftige emoties te helen. Want emoties helen is de beste manier om herinneringen en nare ervaringen te verwerken en deze pijnen los te laten, zodat jij het vertrouwen kunt terugvinden in jezelf en niet meer over alles controle hoeft te kunnen houden. Hierdoor zit jij lekkerder in je vel. Of los je blokkades op, waardoor zwanger worden opeens wél lukt.
Ben je zwanger, dan komt je kindje veel rustiger ter wereld of als het al geboren is zal het minder tot niet meer huilen. Want jouw emoties kunnen overgenomen worden door je kindje. Enerzijds omdat je zo in verbinding staat en anderzijds omdat je kindje alleen nog maar kan voelen en niet rationeel kan nadenken. Alles wat je kindje voelt, zal het op zichzelf betrekken.
Wil je hier meer over weten, neem contact met mij op via info@wonderwissel.nl of kijk op https://wonderwissel.nl/.
Lisette Kotte-Ketelaar