Door Marieke Schreuder (www.counselling-nijmegen.nl)
Vaak wordt er over stress gesproken als iets dat slecht is en dat je vooral dient te vermijden. Maar wat kun je ervan leren en wat heeft het je te zeggen?
Stress kun je omschrijven als druk of spanning en ontstaat als je draaglast je draagkracht te boven gaat. Er is sprake van een disbalans en je reageert daarop met weerstand. In veel gevallen gaat het om een tegenstelling tussen dat wat je wilt, verwacht, vindt of moet van jezelf en dat wat er is. Je ‘moet’ bijvoorbeeld nog bepaalde klussen klaren maar je staat vast in de file. Of je vindt dat je in sociale situaties leuk, spontaan en zelfverzekerd zou moeten overkomen maar je voelt je onzeker. Stress zou je daarmee ook kunnen zien als verzet tegen het huidige moment, want je wilt niet in de file staan en je wilt niet onzeker zijn. Er ontstaan (ver)oordelende gedachten in je hoofd. Je kunt letterlijk een druk op je schouders voelen.
Stress heeft echter een duidelijke functie en is heel nuttig. Zoals een rood alarmlichtje op het dashboard van de auto je waarschuwt dat er een storing is, zo kun je stress opvatten als een teken dat er een disharmonie is in jezelf en bepaalde behoeften niet worden vervuld. Het nodigt je uit een innerlijke check-up te doen, vanuit je hoofd in je lijf te zakken, te voelen en te kijken wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan rust? Aan erkenning? Zou je graag gezien of gehoord willen worden? Op welke manieren zou je in die behoeften kunnen voorzien? Je maakt contact met wat er op dat moment in je leeft en laat het er zijn. Daardoor herstel je de verbinding met jezelf en stem je af op het huidige moment. Er wordt weer ruimte gecreëerd, de druk neemt af. En om weer bij de auto terug te komen: na de check-up en de herstelwerkzaamheden, dooft het rode lampje op het dashboard. De auto kan, met jou aan het stuur, zijn potentieel weer benutten en zijn weg vervolgen.